(Her) starten met lopen

Of je 5, 10 of 20km wilt lopen, begint te sporten om gewicht te verliezen of je je gewoon beter wil voelen door wat meer te sporten, je wordt hoe dan ook geconfronteerd met deze cruciale vraag: hoe ga je van start? Een pertinente vraag, want als je er onbesuisd invliegt, dan kan dat bijzonder verkeerd uitpakken en kan je initiële enthousiasme snel verdwenen zijn: stijfheid en spierpijn na de inspanning, geen vorderingen, en in het slechtste geval peesontstekingen en gewrichtsklachten.

Daarom verzamelden we een aantal basisrichtlijnen die je kunnen helpen om zonder nodeloos afzien een behoorlijk niveau te bereiken.

Tip: Begin niet te snel!

Begin niet te onbesuisd. Beter te traag dan te snel, dat is het devies. Als je lange tijd niet gesport hebt of weinig beweging gehad hebt, is het risico op kleine spier- en gewrichtsletsels tijdens de beginperiode groot. De spieren en gewrichten zijn de grotere belasting immers niet gewoon. Ze moeten de tijd krijgen om zich aan te passen. Geef je lichaam dus de tijd om zich aan te passen aan het sporten. 

Overgewicht? Wees dan extra voorzichtig! Het risico op klachten en spier- en gewrichtsletsels neemt toe naarmate het overgewicht groter is. Overweeg om te beginnen met een gewichtsdragende sport zoals fietsen of zwemmen en stap pas over op lopen wanneer je al een paar kilo's kwijt bent.

Tip: Neem voldoende rust

Laat ons eerst even een belangrijk misverstand uit de weg ruimen: veel mensen denken dat de inspanning de basis is voor het verbeteren van hun uithoudingsvermogen. Dat is niet het geval. Een juiste dosering van je inspanning en het herstel van je lichaam nà die inspanning zijn véél belangrijker. Zorg er dus voor dat je voldoende rust!

Je nachtrust is de herstelperiode bij uitstek. ‘s Nachts stijgt de afscheiding van groeihormoon waardoor het ritme van allerhande herstelmechanismen versnelt. Te weinig slapen maakt de herstelfase na de inspanning nodeloos langer.

Wanneer je slecht geslapen hebt, dan doe je er wellicht goed aan om die dag wat lichter te oefenen.

Tip: Kies het juiste tijdstip en de juiste omgeving!

De ene sporter zoekt graag de rust en stilte van de natuur op om te trainen, de ander heeft nood aan medesporters rondom hem. Ga na wat het beste bij jou past en zoek de juiste plek voor jouw trainingen. Hou ook rekening met de ondergrond. Een harde ondergrond (beton, asfalt, betegelde stoepen, ...) vermijd je in het begin beter, want dat is heel belastend voor je gewrichten. Beter voor weinig getrainde voeten, enkels en knieën is een zachte, gelijkmatige ondergrond, zoals een Finse piste of een onverharde loopomloop.

Bron: Sport Vlaanderen - Beginnen met sporten (https://www.sport.vlaanderen/slim-sporten/technieken/trainingstips-voor-beginners/)

Op 10 oktober kan je deelnemen aan de 20km van Parijs en op 24 oktober organiseren we zelf onze wedstrijd in Gent waar je 5km, 10km of 20km kan lopen. Run4Brain werkt voor de trainingsschema's opnieuw samen met De Loopcoach. Dit zijn basis trainingsprogramma's die een verantwoorde opbouw vormen voor de wedstrijden in oktober. Wens je een aangepast traininigsschema neem dan contact op met De Loopcoach.